Mijn Kookworkshops

In deze blog ga ik iets vertellen vertellen over de kookworkshops, die ik heb gegeven. Als basisschool juf was ik al gewend om kinderen iets te leren, om les te geven, voor een grote groep te staan, duidelijke instructies te geven.

Daarnaast was ik thuis altijd bezig met recepten uitproberen en anderen hiervan laten meegenieten. Dit deed ik ook door als kampkok mee te gaan met schoolkamp van groep 8. 

Mijn eerste catering opdracht is hierdoor ontstaan. Zie mijn vorige blog. Mijn collega juf/kampkok was nl. de eerste die mij hiernaar vroeg. 

Mijn eerste kookworkshop is ontstaan toen een vriendin mij vroeg of ik haar zoon, met Autisme, kookles kon geven. Het was de bedoeling dat hij in een klein, veilig groepje iets kon doen wat hij leuk vond (koken) en ondertussen kon werken aan bepaalde doelen (sociale interactie). Hiervoor kwam een professioneel begeleidster mee, die hem thuis al begeleidde en dit dan ook tijdens de kookles ging doen.

Omdat Autisme één van mijn specialiteiten was, ik heb cursussen gevolgd en begeleidde op school kinderen met Autisme, was dit voor mij geen probleem. Ik vond het meteen al een superleuke vraag en ben meteen aan de slag gegaan.

In 2013 begon ik met kookworkshops geven aan twee jongens met Autisme. Later kwam hier nog een jongen zonder Autisme bij.

Ik typte alle recepten in duidelijke taal voor hen uit. In 2 uurtjes kookten we, proefden we en verdeelden daarna het eten in bakjes, die ze hadden meegenomen. De recepten mochten ook mee naar huis genomen worden. Het thuisfront kon dan ook proeven en de kinderen konden het gerecht nog eens thuis maken.

Toen op school bekend werd dat ik kookworkshops gaf vertelde een moeder mij, dat haar dochter dit ook leuk zou vinden. Ik ben toen gestart met een tweede kookgroepje.

In de jaren hierna wilden andere kinderen en ook volwassenen graag kookles van mij krijgen. Zelfs mijn hele schoolteam heb ik aan het koken gekregen, samen met een paar collega’s/hobbykoks. Verdeeld over verschillende lokalen maakten we verse pasta, pastasauzen, grilden we courgettes en bruschetta, maakten we salades enz. De man van een collega werkte in de wijnen en had bijpassende wijnen meegenomen. Superleuk!!!

Mijn agenda stond vol met verschillende soorten Kookworkshops: hapjes/tapas, Italiaans, Spaans, Frans, sushi, wijnproeverijen, glutenvrij, lactose vrij, koolhydraatarm, kinderfeestjes, vriendengroepen.....

Het waren drukke tijden. Naast mijn baan als juf verzorgde ik heel veel hapjescateringen en gaf ik veel kookworkshops. Ondanks dat het energie kostte, ik kreeg hier vooral ook veel energie van. Ik genoot van ieder moment!!

 

In een volgende blog zal ik vertellen hoe dit allemaal werd stopgezet en hoe ik, ondanks alles, positief in het leven sta en nieuwe mogelijkheden zie. Het maken van deze website is één van die nieuwe mogelijkheden. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.